ODPIRANJE PORTOV NA USMERJEVALNIKU oz. ROUTERJU

|     Prva stran     |     Dolpoteg     |     Galerija     |     Kontakt     |

 

Čeprav je na internetu na to temo napisano praktično vse, očitno marsikdo navodil ne najde ali jih ne razume. Zato se bom potrudil in poizkusil razložiti, kako se stvari streže. Moram pa že takoj na začetku povdariti, da so internetni usmerjevalniki (od zdaj naprej bom uporabljal bolj splošno znano tujko routerji) različni, zato je nemogoče v vodiču zajeti vse podrobnosti vsakega routerja. V vodiču bomo odprli port na enem od routerjev, da vam bo stvar bolj razumljiva in da ugotovite, da to ni noben bav bav. Sami pa si boste s pomočjo linkov, ki bodo zapisani, našli navodila za točno tisti model routerja, ki ga imate.

Če routerja še nimate in ga šele nameravate kupiti vam toplo priporočam, da preverite, ali lahko na router, ki ga kupujete, namestite Tomato ali DD-WRT programsko opremo (firmware). Šele s to programsko opremo namreč večina routerjev zaživi. Firmware nameščate na router na lastno odgovornost.

Trenutno imam na svojem Linksys-ovem routerju DD-WRT firmware, zato bom v vodiču predstavil odpiranje portov na routerju s tem fw-jem.

Najprej se povežemo z routerjem. Nekateri sčasoma pozabite naslov routerja, uporabniško ime, geslo ... za tiste bo prav prišel ta seznam.

Kliknimo na NAT/QoS (tukaj bodo že razlike med routerji - pri nekaterih bo pisalo Firewall,...). V novem oknu je za nas pomemben zavihek Port Forwarding;

Vpišemo potrebne podatke o portu, ki ga želimo odpreti;

Ne pozabimo spremembe shraniti! In že smo končali.

Vseeno malo razlage;

Application je poljubno besedilo, da bomo drugič vedeli, zakaj je port odprt.

Port from in Port to je številka porta (od-do), katerega je potrebno odpreti (različne aplikacije delujejo na različnih portih).

Protocol - TCP in UDP sta internetna protokola, ki se uporabljata za "pogovarjanje" več računalnikov. Izberemo tisti protokol, ki ga določena aplikacija uporablja - nekatere uporabljajo tudi oba, v tem primeru izberemo opcijo BOTH, če te opcije ni, pač vpišemo port 2 x - 1 x za TCP in 1 x za UDP.

Ker vseh podatkov o številkah portov in protokolih seveda ne moremo vedeti na pamet, si lahko pomagamo s preprostim in zastojnskim programčkom CurrPorts;

Program nam lepo pokaže protokol in številko porta, katerega uporablja določena aplikacija. Mimogrede - Call of Duty strežniki privzeto delujejo na portu 28960 UDP.

IP Adress - vpišemo LOKALNI IP računalnika, na katerem je zagnana določena aplikacija, za katero odpiramo port na routerju. Dobro je, da imamo nastavljeno, da vsak računalnik v mreži ob zagonu dobi vedno isti lokalni IP. To se lahko nastavi v lastnostih mrežne kartice (TCP/IP Properties) ali v routerju, če omogoča, da se za MAC naslov mrežne kartice določi IP.

ENABLE - kljukica pomeni, da je vnos aktiven oz. v uporabi, če kljukice ni, vnos ni upoštevan.

Kot sem obljubil na začetku - tukaj poiščite svoj model routerja, na naslednji strani, ki se bo odprla v zgornjem desnem kotu kliknite na Click here to skip this advertisement... nato izberite aplikacijo, za katero želite odpreti port in sledite navodilu.

 


TOMATO FW

Prijavite se v router in izberite Port Forwarding;

Basic;

Vpišemo ustrezne podatke, nato klik na Add in še na Save;

 

 

Na vrh

www.oyoy.si - vse pravice pridržane.