Namestitev Tomato FW na Linksys EA6700

|     Prva stran     |     Dolpoteg     |     Galerija     |     Kontakt     |

 

Ker je o namestitvi Tomato FW-ja na router Linksys EA6700 na internetu bolj malo napisanega, bom v nadaljevanju opisal postopek namestitve. Tokrat zgolj suhoparno, brez foto materiala, saj sem pri namestitvi sodeloval "na daljavo". Namestitev je uspela in router je ostal živ. Namestitev je potekala točno tako, kot je opisano spodaj v točkah 1 - 8.

Računalnik in router povežite z mrežnim kablom v routerjev LAN (Ethernet - modre oznake) port. V našem primeru je bilo potrebno v router priključiti še internet - torej s kablom povezati modem internetnega ponudnika v routerjev WAN (Internet - rumena oznaka) port. Brez te povezave se ni bilo možno prijaviti v router, ko je bil na routerju še originalni FW.

1. Pred namestitvijo na svoj računalnik prenesite Tomato FW ( Advanced Tomato ali Tomato by Shibby - slednjega poiščite v direktoriju K26ARM ).
POZOR: Končnico Tomato FW-ja je potrebno spremeniti iz .trx v .img torej iz npr. tomato-EA6700-ARM--138-VPN-64K.trx v tomato-EA6700-ARM--138-VPN-64K.img.

2. Na računalnik prenesite tudi originalni FW z oznako FW_EA6700_1.1.40.166281_prod.img (z novejšimi verzijami namreč ni nujno, da bo namestitev Tomata uspešna). To verzijo FW-ja dobite tukaj in tukaj.
V našem primeru smo najprej poizkusili z namestitvijo z novejšo različico FW iz uradne spletne strani proizvajalca routerja, pa namestitev Tomata ni bila uspešna - router se je po končani namestitvi ponovno postavil z originalnim FW-jem.

3. Router ponastavite na tovarniške nastavitve z uporabo tipke reset na zadnji strani ohišja, ki jo držite toliko časa, da začnejo vse led lučke na routerju utripati. Takrat gumb sprostite in počakajte, da se router ponovno zažene.

4. Ko je router spet aktiven, se prijavite vanj - http://192.168.1.1/ Privzeto uporabniško ime je admin, geslo je prav tako admin,

5. Preko routerjevega vmesnika na router naložite originalni FW z oznako FW_EA6700_1.1.40.166281_prod.img in počakajte, da se router reštarta in ponovno postavi.

6. Ponovno se prijavite v router in preko vmesnika na router naložite Tomato FW. Dobili boste obvestilo, da je prenos FW-ja dokončan in da se bo router ponovno zagnal.

7. Počakajte okoli 5 minut (ne prehitevajte, počakajte raje minuto več, kot minuto premalo), nato se prijavite v router - tudi pri Tomato FW je naslov http://192.168.1.1/ Privzeto uporabniško ime je root, geslo je admin.

8. Počistite NVRAM - Administration => Configuration => Restore Default Configuration => izberite Erase all data in NVRAM memory in kliknite OK. Potrdite, da želite počistiti NVRAM in počakajte, da se router ponovno zažene in naloži. Za tem ga lahko nastavite po željah in potrebah.

9. Če se po 5 minutah čakanja ne morete prijaviti v router ( http://192.168.1.1 ) ga ugasnite in ponovno prižgite (odklopite in priklopite napajalni kabel). Ko se router postavi, se prijavite vanj in nadaljujte s točko 8.

10. V kolikor imate težave, ki niso opisane zgoraj, je nekaj debate o tem tukaj.

OPOMBA; opisani postopek namestitve Tomato FW lahko smiselno uporabite tudi za modela routerja Linksys EA6500 in Linksys EA6900. Za točko 2 pa ne vem, katera verzija originalnega FW je "prava", zato probajte z verzijo, ki jo najdete na proizvajalčevi spletni strani, v kolikor pa s to verzijo ne gre, poiščite na spletu starejše različice. Če ima kdo preverjeno informacijo, s katero verzijo se da naložiti Tomato na omenjena modela, bi bil vesel, če jo deli z mano, da jo objavim tukaj.

 

 

Na vrh

www.oyoy.si - vse pravice pridržane.