UDPXY - T-2 IP TV na računalniku preko WiFi

|     Prva stran     |     Dolpoteg     |     Galerija     |     Kontakt     |

 

V vodiču je uporabljen router Linksys WRT54GL. Če imate boljši router, preskočite del vodiča, ki opisuje overclock procesorja !

Možno je, da datoteka UDPXY, ki je uporabljena v vodiču, ne bo delovala na vašem modelu routerja, če imate drugo znamko oz. model. Preverite in poiščite udpxy za vaš router. Praviloma se udpxy datoteke razlikujejo glede na procesor, ki je v routerju.

 

Najprej malo uvoda. Ne lastim si zaslug za ta vodič - vodič je objavljen na T-2 neuradnem forumu in ga je spisal uporabnik Seeker. Vodiču sem dodal slikovni material, da je uporabniku še bolj prijazen in enostaven. Da bi TV na računalniku delovala, morate biti naročnik T-2 televizije preko VDSL 2 ali optike. Delujejo samo naročeni programi. V tem vodiču bomo Linksys WRT54GL router usposobili, da bo preko njega možno spodobno (brez zatikanja) spremljati televizijo na računalniku preko WiFi-ja. V ta namen bomo uporabili udpxy, ki bo IPTV multicast pretvoril v unicast. Vse kar bomo počeli, počnemo na lastno odgovornost !!!

Nekateri Tomato modi že vsebujejo udpxy (Tomato by Shibby, Toastman Firmware, AdvancedTomato, morda še kateri). V kolikor imate na routerju nameščen tak fw, sledite tem navodilom. Če niste prepričani, ali je v vašem fw-ju že na razpolago udpxy, kliknite na nastavitve Firewalla in poglejte, če imate dodatne možnosti za Multicast (IGMPproxy) in udpxy (zadnja slika v tem vodiču). Če udpxy ni v nastavitvah Firewalla, nadaljujte z branjem tega vodiča.

Torej potrebujemo router z nameščenim Tomato FW. Prijavimo se v router in izberimo možnost Advanced;

Izberemo možnost Firewall in obkljukamo polje Allow multicast;

Shranimo;

* če uporabljate Tomato by Shibby ali beta verzijo Tomato RAF FW, si nastavitve Firewalla poglejte čisto na koncu tega vodiča.

Izberemo možnost Administration, JFFS2;

Obkljukamo Enable, nato pritisnemo Format/Erase...;

Potrdimo;

Počakamo;

Ko dobimo obvestilo Formatted še shranimo;

Izberemo polje Scripts;

Pod polje Init vpišemo ukaz in shranimo:

sleep 10
/jffs/udpxy -p 1234

Pod polje Firewall vpišemo ukaz in shranimo:

iptables -A INPUT -p udp -m udp -d 224.0.0.0/4 -j ACCEPT

Reštartamo router;

Sedaj bomo potrebovali program PuTTY, s katerim se bomo prijavili na router (Telnet protokol, IP 192.168.1.1);

Vpišemo uporabnišlo ime (vsak vnos potrdimo s pritiskom na tipko Enter);

Geslo;

Pa smo prijavljeni;

Vnesimo nekaj ukazov - najprej gremo v direktorij /jffs;

cd /jffs

Na svoj router bomo prenesli datoteko udpxy (lahko uporabite datoteko iz mojega strežnika):

wget http://www.oyoy.si/udpxy

Dovolimo programu, da se zažene:

chmod 770 udpxy

Reštart routerja:

reboot

Počakamo, da se router ponovno postavi.

Router bomo malenkost sfrizirali oz. overclockali procesor. S PuTTY-jem se prijavite v router in vnesite ukaz, s katerim takt procesorja dvignemo na 250 MHz:

nvram set clkfreq=250

Potrditev zgornjega ukaza za vse večne čase xD:

nvram commit

Ponovno reštartamo router:

reboot

Ko se router znova postavi, se prijavimo vanj - če uporabljate Tomato RAF lahko takoj opazite, da je po novem frekvenca procesorja 250 MHz;

Preverite lahko tudi delovanje udpxy na naslovu http://192.168.1.1:1234/status/;

Če je vse tako kot zgoraj, smo že skoraj zmagali. Potrebujemo še VLC Player in prilagojeno playlisto, ki izgleda takole;

#EXTM3U
#EXTINF:0,POP TV
http://192.168.1.1:1234/udp/239.1.1.9:5000

#EXTINF:0,Kanal A
http://192.168.1.1:1234/udp/239.1.1.8:5000

Playlisto dobite tukaj, za morebitno urejanje jo odprite z urejevalnikom besedila in prilagodite. Playlisto zaženite v VLC-ju in uživajte;

Kot je napisano zgoraj, smo v konkretnem vodiču prilagajali router Linksys WRT54GL, ki ni ravno vrhunec današnje tehnologije. Isti postopek brez overclockanja procesorja sem uporabil na routerju Linksys E2000 in rezultati so odlični. Televizija deluje brez najmanjšega zatikanja, moč WiFi signala je boljša, skratka boljši kot je router, boljši so rezultati.

V kolikor vam TV še vedno kocka, spremenite kanal, na katerem deluje WiFi. Kliknite polje Basic, Network in v polju Channel izberite kak drug kanal (privzet je kanal 6 in če živite v bloku kjer imajo vsi sosedje WiFi na 6. kanalu, je to zelo verjeten vzrok motenega delovanja brezžičnega interneta). Spremembo seveda shranite;

 

* Nastavitve Firewalla za Tomato by Shibby ali Tomato RAF beta FW;

 

** Na UDP proxy se lahko na način, kot je opisan zgoraj, povežejo največ 3-je klienti. Če potrebujete več dostopov, je potrebno spremeniti ukaz v polju Init;

sleep 10
/jffs/udpxy -p 1234 -c 10

Številka 10 pomeni maximalno število klientov, ki se lahko povežejo na udpxy - lahko jo spremenite po želji oz. potrebi, menda je maximum 50.

( za informacijo se zahvaljujem uporabniku T-2 neuradnega foruma madpanter-ju )

 

*** udpxy je možno odpreti "navzven" in lahko do svoje IPTV dostopate tudi, ko niste doma. Več tukaj. Opozarjam na možnost zlorab in da udpxy odpirate navzven na lastno odgovornost!

 

 

Na vrh

www.oyoy.si - vse pravice pridržane.